Kategoria: Kulinaria

Chłopskie Kaszotto Wegańskie

Ten przepis stworzył się ot tak. Nie wiedziałam, co zrobić na obiad i wyciągałam po kolei składniki z lodówki, kroiłam i dorzucałam na patelnie. Nawet nie wiedziałam, że połączę je z kaszą właśnie. Na koniec spróbowałam i doznałam szoku- NIEBO W GĘBIE! Jeśli lubicie swojskie jedzenie, to na pewno...

Wegańska Zupa Gulaszowa

Składniki: 2,5 litra wywaru warzywnego 1x papryka zielona 1x papryka czerwona 1x duża cebula 1x marchew 0,75kg ziemniaków 0,5kg pieczarek puszka białej fasoli 8 suszonych pomidorów ze słoika 1 szklanka soczewicy (u mnie żółta) 2x liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżeczki papryki wędzonej 2 łyżki przecieru pomidorowego...

Papryka Faszerowana

Składniki: 6 x papryka 400g pieczarek 1 średnia cebula 6-7 suszonych pomidorów ze słoika szpinak baby 3/4 szklanki żółtej soczewicy 0,5 szklanki kaszy jaglanej 200g sera żółtego Przygotowanie: Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowanie. Soczewicę wrzuć do gotującej się wody i gotuj przez ok 7 minut na...

Zupa Krem z Pieczarek

Składniki: ok. 1 litr wody 500g pieczarek 4-5 suszonych grzybów (opcjonalnie) 1 średnia cebula 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka 2 pędy selera naciowego 4 średnie ziemniaki 1 łyżka natki pietruszki (świeża lub suszona) 1 łyżka suszonej cebuli 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki soli ziołowej 0,5 łyżeczki lubczyku...

Cukinia Faszerowana Warzywami

Cukinię można faszerować na wiele różnych sposobów. Poniżej przedstawiam pierwszy, ale na pewno nie ostatni przepis na faszerowaną cukinię. Ten farsz świetnie sprawdzi się również do faszerowanej papryki. Warto jednak zwiększyć dwukrotnie ilość składników, ponieważ papryka jest dużo bardziej pojemna. Składniki: 3 średniej wielkości cukinie 6 pieczarek 0,5 średniej...

Wegańska Sałatka Gyros z Wędzonym Tofu

Sałatka gyros to jedna z najbardziej popularnych w Polsce sałatek. Wszystkim smakuje, łatwo ją przyrządzić i cieszy się dużym powodzeniem na imprezach. Oryginalna wersja zawiera kurczaka i majonez jajeczny. W mojej, zweganizowanej wersji kurczaka zastąpiłam wędzonym tofu, a majonez jajeczny majonezem sojowym. Składniki: Kostka wędzonego tofu 1 duża cebula...

Żurek z Pieczonymi Ziemniakami

Żurek to typowe polskie danie, które absolutnie uwielbiam. Niestety zawsze kojarzył mi się głównie z kiełbasą, boczkiem i jajkami, więc przechodząc na dietę wegetariańsko-wegańską musiałam z niego zrezygnować. Ale, czy na pewno to właśnie te składniki czynią tą zupę tak wyjątkową? Zastanowiłam się na tym i stwierdziłam, że to,...

Sałatka z Wędzonym Tofu

TOFU.Dłuuugo nie mogłam się przekonać do tego „sojowego tworu”! Nie za bardzo wiedziałam jak je przyrządzić.. Nie za bardzo wiedziałam z czym je zestawić.. Nie poddawałam się jednak, i w końcu dopracowałam, zadowalające mnie, przepisy na tofu (i ciągle odkrywam nowe!) W tym poście przedstawiam przepis na sałatkę, w...

Parówki Sojowe z Cebulką

Często słyszę od znajomych, że w sumie mogliby nie jeść mięsa, ale mięso najszybciej jest przygotować. Nie mają czasu na gotowanie takie, jakie ja praktykuję. No to proszę! Przepis na wspaniałą, szybką i wegańską śniadanko/kolacyjkę 🙂 Składniki: 3 parówki sojowe 1 średnia cebula 1 łyżka suszonej cebula 2 łyżki...

Wegański Barszcz Czerwony

Moje ulubione zupy to tak zwane „śmieciówki”. Takie, w których również włoszczyzna jest zjadana. Rozgrzewające i z dużą ilością przypraw. Gęste, sycące i treściwe. I zgodnie z tymi preferencjami stworzyłam przepis na pyszny barszcz czerwony. Składniki: 2 litry wody 400g włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler lub seler naciowy) 800g buraków...