Chłopskie Kaszotto Wegańskie

Ten przepis stworzył się ot tak. Nie wiedziałam, co zrobić na obiad i wyciągałam po kolei składniki z lodówki, kroiłam i dorzucałam na patelnie. Nawet nie wiedziałam, że połączę je z kaszą właśnie.

Na koniec spróbowałam i doznałam szoku- NIEBO W GĘBIE!

Jeśli lubicie swojskie jedzenie, to na pewno przypadnie Wam do gustu. Mnie to danie tak zasmakowało, że w ciągu tygodnia przygotowałam je po raz drugi. Tym razem przepis posłużył mi jako farsz do cukinii. Dodałam tylko ser żółty na wierzch i znowu się zajadałam.

Składniki:

  • Dwa woreczki kaszy gryczanej (nie palonej)
  • 500g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3/4 kostki tofu wędzonego
  • 1 wędzona śliwka
  • 6 suszonych pomidorów w oleju
  • Cebulka smażona`
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Kaszę ugotować zgodne z instrukcją na opakowaniu. Pieczarki pokroić i podsmażyć na patelni (polecam na oleju ze słoiczka z pomidorami), kiedy woda z pieczarek wyparuje dodać pokrojone w kostkę cebulę oraz tofu, po ok 5 minutach dodać posiekaną (kroję najdrobniej jak potrafię) śliwkę i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać kaszę i dusić pod przykryciem 5 minut. Kaszę posypać natką pietruszki i smażoną cebulką (taką jak do hotdogów).

Polecam zestawić z zasmażanymi burakami lub słodką surówką z marchewki, ewentualnie wykorzystać jako farsz do cukini.

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *