Cukinia Faszerowana Warzywami

Cukinię można faszerować na wiele różnych sposobów. Poniżej przedstawiam pierwszy, ale na pewno nie ostatni przepis na faszerowaną cukinię. Ten farsz świetnie sprawdzi się również do faszerowanej papryki. Warto jednak zwiększyć dwukrotnie ilość składników, ponieważ papryka jest dużo bardziej pojemna.

Składniki:

  • 3 średniej wielkości cukinie
  • 6 pieczarek
  • 0,5 średniej cebuli
  • 3 garści szpinaku
  • 7 suszonych pomidorów (około pół słoiczka)
  • 1 woreczek kaszy jaglanej
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 0,5 żółtej papryki
  • wegański cheddar (ilość wedle uznania)
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną ugotować. Cukinie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć łyżeczką, oprószyć solą i odstawić na 15minut. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju z suszonych pomidorów. Kiedy się zarumienią, dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory oraz szpinak. Czekamy aż szpinak zmniejszy swoją objętość, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz kaszę jaglaną. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz wędzoną papryką i smażymy jeszcze przez 2 minuty.
Cukinię osuszamy (pod wpływem soli puszcza sporo soku), a następnie wypełniamy farszem. Posypujemy startym wegański cheddarem i wstawiamy do piekarnika na ok 20 min w temperaturze 180 stopni. Ser powinien być przyrumieniony.

Smacznego! 🙂

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *