Makaron Ryżowy z Warzywami

Składniki:

  • 200g makaronu ryżowego
  • 500g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 250g brokuła
  • pół papryki
  • 1 średnia marchewka
  • pół szklanki groszku mrożonego
  • 2 ząbki czosnku
  • plasterek imbiru
  • pół szklanki sosu sojowego
  • łyżka masła orzechowego 100%
  • łyżka oleju kokosowego
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

Brokuł podzielić na różyczki i wrzucić na wrzącą, osoloną wodę na 5 min. Po tym czasie odcedzić. Makaron ugotować zgodnie z informacją na opakowaniu, odcedzić.

Pierzarki kroimy w plasterki. Paprykę i marchewkę w cienkie paseczki, a cebulę w piórka. W woku rozpuścić łyżkę oleju kokosowego i zeszklić na nim cebulę oraz czosnek i imbir przeciśnięte przez praskę. Następnie dodać pieczarki, a gdy te zmniejszą swoją objętość, dodać marchewkę, paprykę, ugotowany wcześniej brokuł i mrożony groszek. W szklance wymieszać sos sojowy z masłem orzechowym. Kiedy warzywa zmiękną zalać je przygotowanym sosem. Po 2 minutach dodać ugotowany makaron. Całość smażyć przez kolejne 3 minuty. I gotowe! 🙂

Smacznego!
Magda 🙂

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *