Placki z Cukinii

Placki z cukinii czasami serwuję na śniadanie, czasami na obiad.

Placki można zestawić z pomidorami (moja ulubiona wersja), kwaśną śmietaną lub z sosem tzatziki, pomidorowym czy koperkowym.

Składniki:

Placki:

  • 4x młoda cukinia
  • pół dużej cebuli
  • 1x jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • natka pietruszki (może być suszona)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Pomidory:

  • 3x pomidor (najlepiej malinowy)
  • pół cebuli
  • sól
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Cukinię umyć, odciąć końcówki i zetrzeć na grubych oczkach. Osolić i odstawić na 20 minut. Następnie lekko ugnieść i odlać wodę. Cebulę pokroić w drobną kostkę dodać do cukinii. Wbić jajko, dodać mąkę, posypać natką pietruszki i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli całość będzie zbyt rzadka, dodać mąki. Smażyć na rozgrzanym oleju.

Pomidory i cebulę pokroić w drobną kosteczkę, doprawić solą i ziołami prowansalskimi.

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *