Sałatka z Wędzonym Tofu

TOFU.
Dłuuugo nie mogłam się przekonać do tego „sojowego tworu”!

Nie za bardzo wiedziałam jak je przyrządzić.. Nie za bardzo wiedziałam z czym je zestawić..

Nie poddawałam się jednak, i w końcu dopracowałam, zadowalające mnie, przepisy na tofu (i ciągle odkrywam nowe!)

W tym poście przedstawiam przepis na sałatkę, w której króluje właśnie tofu (wędzone), przygotowane w konkretny sposób.

Jest to wersja tofu, która pasuje zarówno do sałatki, jak i do obiadu (z tą różnicą, że do obiadu kroję tofu w plastry, zamiast w kostkę)

Składniki:

  • Wędzone Tofu
  • Mix sałat z rukolą
  • Żółta papryka
  • Pomidorki koktajlowe
  • Czerwona cebula

Sos do tofu:

  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • Pół łyżeczki wędzonej papryki

Sos do sałatki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Tofu pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. W tym czasie przygotować sos- dwie łyżki pikantnego ketchupu, łyżka syropu klonowego, pół łyżeczki wędzonej papryki. Kiedy tofu się zarumieni, dodać sos. Mieszać energicznie, aż tofu uzyska brązową, skarmelizowaną skórkę.

Na talerzu rozrzucić sałatę, pokrojoną w paseczki paprykę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz poszatkowaną w piórka czerwoną cebulkę. Na wierzchu ułożyć przygotowane wcześniej tofu. Składniki sosu:
4 łyżki oliwy z oliwek, 1 płaską łyżkę miodu, 1 płaską łyżkę musztardy dijon oraz 1 łyżkę wyciśniętego soku z cytryny, wymieszać w osobnym naczyniu i równomiernie rozlać na ułożone na talerzu składniki.

UWAGA!! Sałatka zdobywa ogromne uznanie na każdej imprezie! 😀

Uwielbiam wędzone tofu <3

Magda 🙂

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *