Wegańska Sałatka Gyros z Wędzonym Tofu

Sałatka gyros to jedna z najbardziej popularnych w Polsce sałatek. Wszystkim smakuje, łatwo ją przyrządzić i cieszy się dużym powodzeniem na imprezach.

Oryginalna wersja zawiera kurczaka i majonez jajeczny. W mojej, zweganizowanej wersji kurczaka zastąpiłam wędzonym tofu, a majonez jajeczny majonezem sojowym.

Składniki:

  • Kostka wędzonego tofu
  • 1 duża cebula
  • 5 dużych ogórków kiszonych
  • Kapusta pekińska (kilka liści)
  • 2 średnie pomidory malinowe
  • Puszka groszku konserwowego
  • 2 łyżki przyprawy gyros
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • Wegański majonez (ilość wedle uznania)
  • Ketchup

Przygotowanie:

Tofu pokroić w mała kostkę i podsmażyć na patelni z przyprawą gyros aż się zarumieni. Ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Ogórki polecam odcisnąć z wody. Pomidory pokroić w większą kostkę. Kapustę poszatkować. Groszek odcedzić z zalewy. Następnie układać warstwami: tofu—> cebula—> ogórki—> groszek—> majonez—> ketchup—> pomidory—> kapusta

I gotowe 🙂

Smacznego!

One Comment

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *