Wegański Barszcz Czerwony

Moje ulubione zupy to tak zwane „śmieciówki”. Takie, w których również włoszczyzna jest zjadana. Rozgrzewające i z dużą ilością przypraw. Gęste, sycące i treściwe. I zgodnie z tymi preferencjami stworzyłam przepis na pyszny barszcz czerwony.

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 400g włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler lub seler naciowy)
  • 800g buraków
  • 600g ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 duży pomidor
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 3 goździki
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka cebuli suszonej
  • 1 łyżeczka soli ziołowej
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • sól (wedle uznania)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki majeranku
  • 4 łyżki octu winnego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Buraki ugotować, zetrzeć na dużych oczkach (lub rozdrobnić w blenderze) i odstawić.

Włoszczyznę obrać i również zetrzeć na dużych oczkach (lub rozdrobnić w blenderze). Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na oleju rzepakowym, dodać startą włoszczyznę i również podsmażyć ok 5 min., następnie dusić 10 minut.

Po tym czasie całą zawartość patelni oraz starte buraki przełożyć do garnka i zalać wodą. Gotować 20 minut pod przykryciem. W tym czasie obrać i drobno pokroić ziemniaki, zalać je dwiema łyżkami octu winnego i odstawić pod przykryciem.

Po 20 minutach dodać ziemniaki do garnka, dodać wszystkie przyprawy. Gotować 30 minut.

Na koniec dodać pokrojonego w kostkę pomidora oraz przecier pomidorowy. Gotować 10 minut. I pyszny barszcz czerwony gotowy.

Podawaj posypany natką pietruszki oraz koperkiem.


Smacznego!
Magda 🙂


Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *