Zupa Krem z Pieczarek

Składniki:

  • ok. 1 litr wody
  • 500g pieczarek
  • 4-5 suszonych grzybów (opcjonalnie)
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 2 pędy selera naciowego
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 łyżka natki pietruszki (świeża lub suszona)
  • 1 łyżka suszonej cebuli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 0,5 łyżeczki soli ziołowej
  • 0,5 łyżeczki lubczyku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz (wedle uznania)

Przygotowanie:

Pieczarki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć na patelni (polecam dobrze wysmażyć). Następnie przerzucić do garnka. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na patelni i dodać do garnka z pieczarkami. To samo zrobić z pozostałymi warzywami, marchewkę, pietruszkę, seler oraz ziemniaki obrać, pokroić na kawałki, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć na patelni i dodać do garnka. Warzywa zalać wodą, tak aby lekko przysłaniała warzywa, dodać wszystkie przyprawy i gotować pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie dokładnie zblendować.

Zupę krem podawać posypaną natką pietruszki. Grzanki czosnkowe będą stanowiły idealne dopełnienie.

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *