Wegańska Zupa Gulaszowa

Składniki:

  • 2,5 litra wywaru warzywnego
  • 1x papryka zielona
  • 1x papryka czerwona
  • 1x duża cebula
  • 1x marchew
  • 0,75kg ziemniaków
  • 0,5kg pieczarek
  • puszka białej fasoli
  • 8 suszonych pomidorów ze słoika
  • 1 szklanka soczewicy (u mnie żółta)
  • 2x liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka suszonej cebuli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Soczewicę moczyć w zimnej wodzie przez ok 2 godziny. Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Następnie zalać wywarem warzywnym i gotować na małym ogniu. W tym czasie pieczarki obrać, pokroić na ćwiartki, podsmażyć na patelni i dodać do garnka. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na patelni i dodać do garnka. Paprykę pokroić w kostkę, suszone pomidory w paseczki i dodać do garnka. Następnie dorzucić soczewicę oraz fasolę z puszki i wszystkie przyprawy. Gotować pod przykryciem przez ok 40 minut. Na koniec dodać przecier pomidorowy i gotować przez kolejne 10 minut.

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *