Żurek z Pieczonymi Ziemniakami

Żurek to typowe polskie danie, które absolutnie uwielbiam. Niestety zawsze kojarzył mi się głównie z kiełbasą, boczkiem i jajkami, więc przechodząc na dietę wegetariańsko-wegańską musiałam z niego zrezygnować.
Ale, czy na pewno to właśnie te składniki czynią tą zupę tak wyjątkową? Zastanowiłam się na tym i stwierdziłam, że to, czego tak naprawdę mi brakuje, to kwaśno-wędzony smak. Podobno, każdą potrawę można zweganizować, więc przystąpiłam do działania. I tak, potwierdzam! Żurek można pysznie zweganizować 🙂

Na początek kilka wskazówek:

  • Nie rezygnuj z oleju, musi być tłuszcz, aby smak się rozprowadził (min. 1 łyżka), a poza tym klasyczny żurek jest tłusty
  • Suszone pomidory, to nietypowy składnik, ale dodaje „tego czegoś” do smaku. Na koniec je wyciągam razem z zielem angielskim i liściem laurowym.
  • Jeśli decydujesz się na wersję z wędzonym tofu, to spokojnie możesz zrezygnować z aromatu dymu wędzarniczego.
  • Nie żałuj majeranku, chrzanu, cebuli i czosnku.
  • Żurek najlepiej smakuje następnego dnia

Składniki:

  • 2,5l wywaru warzywnego
  • 0,5l zakwasu z butelki
  • 2 garści grzybów suszonych
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 suszone pomidory ze słoika
  • 5 dużych ziemniaków
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka suszonej cebuli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka soli ziołowej
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżka aromat dymu wędzarniczego
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • sól, pieprz (wedle uznania)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • wędzone tofu (opcjonalnie)
  • koperek

Przygotowanie:

Grzyby moczyć przez kilka godzin. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na patelni na dwóch łyżkach oleju rzepakowego. Kiedy się zarumienią, dodać odcedzone z wody grzyby i jeszcze chwilę podsmażyć. Następnie przełożyć do garnka, zalać wywarem warzywnym, dodać ziele angielskie oraz listek laurowy i gotować przez 20 minut. W tym czasie obrać i lekko podgotować w osolonej wodzie ziemniaki, a następnie pokroić na większą kostkę, posmarować olejem i podpiec w piekarniku (można dodać ulubione przyprawy). Po upływie 20 minut dodać do zupy suszone pomidory (w całości), chrzan oraz przyprawy i ponownie gotować 20 minut. Jeśli decydujecie się na wersję z tofu, to należy je pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni i dodać do zupy właśnie teraz. Na koniec dodać zakwas i gotować kolejne 20 min.

Podawać z pieczonymi ziemniakami i posiekanym koperkiem.


Smacznego! 🙂

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *