Bruschetta

Bruschetta to słynna włoska przekąska. Chrupiąca, niezwykle smaczna i łatwa do przygotowania. Świetnie sprawdza się jako przystawka, jak i imprezowa przekąska. Ja jednak najbardziej lubię serwować bruschettę na śniadanie lub kolację. To pyszny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Bruschettę można przygotować na wiele sposobów. Dzisiaj w moim wykonaniu:

Składniki:

  • bagietka
  • pieczarki
  • pomidory malinowe
  • cebula czerwona
  • szczypiorek
  • awokado
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • czosnek (lub czosnek granulowany)
  • rukola lub liście bazylii

Przygotowanie:

Bagietkę pokrój na małe kromeczki. W misce wymieszaj oliwę zioła prowansalskie i przeciśnięty czosnek. Mieszanką posmaruj kromki. Tak przygotowane piecz w piekarniku aż do przyrumienienia.

Pomidory pokrój w kostkę i odsącz z nadmiaru wody i dodaj zioła prowansalskie. Tak przygotowane pomidory ułóż na część przygotowanych wcześniej grzanek, posyp cebulką i szczypiorkiem. Pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na patelni. Nałóż pieczarki oraz pokrojone w kostkę awokado na pozostałe grzanki i również posyp cebulką i szczypiorkiem.

Całość podaj z liśćmi bazylii lub rukolą.

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *