Kaszotto z burakami i serem feta

Do niedawna, kasza rzadko gościła na moim stole, a buraki były wyłącznie dodatkiem do obiadu. Kaszotto z burakami to dla mnie nowa odsłona tych dwóch produktów, które razem tworzą pyszne, wegetariańskie danie idealne na obiad. Połączenie zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Dla mnie bomba! 🙂

Składniki:

  • 2 średnie buraki
  • 1 woreczek kaszy (jęczmienna lub pęczak)
  • pół cebuli
  • pół cytryny
  • natka pietruszki
  • mleczko kokosowe (ewentualnie śmietanka 30%)
  • ser feta (ilość według uznania)
  • orzechy włoskie (ilość według uznania)
  • rukola (opcjonalnie)
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Buraki ugotować, obrać i pokroić w kosteczkę. Ja użyłam do tego sitka do krojenia warzyw. Spryskać sokiem z połówki cytryny, dodać łyżeczkę cukru oraz pieprz. Pół cebuli pokroić w drobną kostkę i razem z burakami podsmażyć na oliwie. Dodać ugotowaną kaszę oraz posiekaną natkę pietruszki. Na koniec polać odrobiną mleczka kokosowego.

Aby kaszotto ładnie się prezentowało, polecam podawać je na talerzu posypanym rukolą. Na wierzch położyć pokrojony w kostkę ser feta oraz orzechy włoskie.

Smacznego!

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *